Tradycyjne chorwackie potrawy i najlepsze dania kuchni chorwackiej

Traditional Croatian food and top Croatian dishes

Dla wielu turystów jedną z przyczyn wizyty w konkretnej lokalizacji jest gastronomia. Większość turystów, którzy odwiedzają nowe, niezbadane miejsce, oczekuje na spróbowanie tradycyjnych potraw typowych dla danego miejsca lub regionu. Ten blog jest przeznaczony dla osób podróżujących lub planujących podróż do jednego z chorwackich regionów i pragnących skosztować pysznych chorwackich tradycyjnych potraw. Przygotowaliśmy przegląd tradycyjnej kuchni chorwackiej z przeglądem najlepszych domowych potraw mięsnych i owoców morza, które zalecamy wypróbować. 

Dania mięsne i drobiowe

Baranek na rożnie

Baranka na rożnie ("Janjetina na ražnju") nie można przypisać jako typowe danie dla konkretnego regionu lub miejsca przeznaczenia w Chorwacji, chociaż często podaje się je w Dalmacji, a przede wszystkim na wyspie Pag, gdzie jest to z pewnością najsłynniejsze danie . Baranek na rożnie jest również przygotowywany w Lice i Gorski Kotar, ale także w innych częściach Chorwacji, więc jeśli jedziecie przez starą drogę w miesiącach letnich, na pewno napotkacie liczne restauracje oferujące ten przysmak. Pieczona jagnięcina na rożnie to jedna z najsmaczniejszych potraw, jakie możesz spróbować w Chorwacji, a najlepiej najlepiej podawać ją młodym cebulom, ziemniakom i domowym pomidorom. 

Istryjskie fuži z truflami

Istryjskie fuži z truflami to tradycyjne danie, które pochodzi z Istrii. Fuži jest rodzajem makaronu przygotowywanym zazwyczaj na Istrii, który jest przygotowywany przez wycinanie makaronu na kotletach o szerokości około 3 cm i przez cięcie przekątne w celu otrzymania romboidalnych form. Trufle w Chorwacji można zbierać tylko na Istrii i nadają temu daniu niepowtarzalny smak. Fuži z truflami najlepiej smakuje z istryjską oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i kieliszkiem istryjskiego wina Malvazija. 

Dalmatyńska Pašticada

Jedną z potraw charakterystycznych dla Dalmacji i jej okolic jest dalmatyńska pašticada. Pašticada przygotowywana jest z cielęciny, która jest gotowana w sosie wzbogaconym suszonymi śliwkami i podawana z szerokim makaronem lub kluskami. Zdecydowanie zalecamy wypróbowanie tego pysznego dania tradycyjnie przygotowanego do świętowania ważnych wydarzeń, takich jak wesela, święta lub chrzciny.

Cielęcina pod pekom

Cielęcina pod pekom jest prawdopodobnie najsłynniejszym daniem przygotowanym pod dzwonem, to z pewnością nie jest jedyna. Pod dzwonem przygotowuje się wiele różnych potraw, a najbardziej znaną jest cielęcina pod pekom ("teletina ispod peke"). Podobnie jak w przypadku ośmiornicy pod pekom ("hobotnica ispod peke"), zwykle przygotowuje się ją z ziemniakami, które są pieczone i gotowane w tym samym czasie. Trudno opisać smak tego posiłku, dlatego zalecamy jego wypróbowanie.

Pieczone zagorski štrukli

Zagorski štrukli to potrawa pochodząca z chorwackiego regionu Zagorje, położona na północ od Zagrzebia. Zagorski štrukli to danie, które można przygotować na dwa sposoby - gotowane lub pieczone. Zagorski štrukli składa się z makaronu i świeżego sera krowiego, pieczonego w piecu. Choć pierwotnie stworzono go w obszarze chorwackiego Zagorja i okolic, dziś można znaleźć štrukle w całej Chorwacji, ponieważ ze względu na wyjątkową popularność, przepis rozszerzył się również na inne regiony. Aby zachować autochtoniczną recepturę Zagórskiego štrukli, powiat Krapina-Zagorje i agencja Zagorje zajmują się organizacją imprezy "Štruklijada", która gromadzi miłośników rozpoznawalnych przysmaków chorwackiego Zagorja.

Indyk z mlinci

Indyk z mlinci ("purica s mlincima") to tradycyjne danie chorwackie, które jest zwykle przygotowywane w okolicach Zagrzebia, zazwyczaj na święta i uroczyste okazje, i pochodzi z Međimurje. Ta przepyszna potrawa najlepiej smakuje w wiejskich domostwach, gdzie wciąż jest przygotowywana w tradycyjny sposób - pieczony indyk podawany jest z ręcznie robionymi mlinami zmieszanymi z tłuszczem z pieczonego indyka.

Sarma

Sarma to posiłek mielonego mięsa zmieszanego z ryżem, który jest ugotowany i podany zawinięty w liść marynowanej kapusty. Chociaż sarma jest daniem pochodzącym z Bułgarii, gdzie mięso gotowane jest na liściu świeżej kapusty, tradycyjny chorwacki sposób przygotowania obejmuje marynowaną kapustę. Istnieje wiele sposobów przygotowania tego dania, a poza sarmą, bardzo znanym rodzajem tego dania jest arambaśa lub arambašići, zwykle przygotowywane w mieście Sinj. Arambašići jest zwykle przygotowywany do różnych uroczystości, w tym do gry rycerskiej Sinjska Alka. 

Čobanac i gulasz z dziczyzny

Chociaż kluczowe składniki używane do przygotowania gulaszu čobanac i gulasz z dziczyzny są różne, obie te potrawy przygotowywane są w podobny sposób - w kotłach na otwartym ogniu. Obie potrawy są typowe dla kontynentalnej części Chorwacji i pochodzą z Węgier. Węgierskie słowo "gulyás" w tłumaczeniu oznacza pasterza, z którego pochodzi chorwacka wersja słowa "čobanac". Chociaż oryginalny gulasz przygotowywany jest z wołowiny i baraniny, w różnych regionach przygotowanie gulaszu zostało rozszerzone na inne rodzaje mięsa, w tym mięso z dziczyzny. W Chorwacji najbardziej znany gulasz wytwarzany jest z mięsa jelenia lub dzika, który jest idealnie podawany z knedlami ("lovačke knedle"). 

Domowy rosół

W Chorwacji można znaleźć różne zupy typowe dla niektórych regionów. Na przykład możesz spróbować pysznej zupy rybnej lub zupę domowych pomidorów na Istrii lub w Dalmacji, w Lice i Gorski Kotar można zjeść zupę z grzybów, aw północnej Chorwacji zupę z dyni lub domowej zupy z bydła. Jednak najlepszą zupą, którą można spróbować w Chorwacji, jest domowa zupa z kurczaka. Aby prawdziwie domowy smak zupy, zwykle przygotowywany z różnych warzyw, w tym marchwi, pietruszki i selera, konieczne jest stosowanie kurczaka domowego. 

Dania z ryb i owoców morza

Ośmiornica pod pekom

Ośmiornica pod pekom ("hobotnica ispod peke") jest jedną z najlepszych chorwackich potraw, które można spróbować w Chorwacji. Dzwonek ("peka") to narzędzie do przygotowywania pysznych dań, w których składniki są jednocześnie pieczone i gotowane. Ten rodzaj przygotowania do jedzenia ostatecznie powstaje z pysznej ośmiornicy i ziemniaków. Możesz spróbować ośmiornicy pod dzwonkiem w restauracjach w całej Dalmacji i Istrii, a także w restauracjach rybnych w kontynentalnej Chorwacji. Jednak naszą rekomendacją jest wizyta w jednym z wielu wiejskich gospodarstw domowych przygotowujących to danie zgodnie z tradycyjną recepturą. Oprócz tego dania ośmiornica jest często przygotowywana na sałatkę jako przystawka. Ośmiornica na sałacie to kolejna znana dalmatyńska specjalność. 

Brudet

Brudet (czasami określany jako "brujet") to danie wykonane ze świeżych owoców morza, które zwykle przygotowuje się z żabnicy, węgorza i rdzawa, jednak najlepszy brudet przygotowuje się z różnych rodzajów świeżych owoców morza. Brudet to nieco bardziej złożona śródziemnomorska wersja zupy rybnej, w której kilka rodzajów ryb gotuje się razem w garnku. Brudet wywodzi się z włoskiego brodetto, które, jako że rozprzestrzeniało się wśród Adriatyku, zmieniło nazwę. Zwykle podawane jest z polentą lub žganci. 

Czarne risotto

Czarne risotto nie jest daniem typowym tylko dla Chorwacji. Można go również znaleźć w innych krajach śródziemnomorskich, takich jak Włochy i Hiszpania. Jednak czarne risotto z owoców morza z Morza Adriatyckiego ma szczególny smak, z którego na pewno będziesz się cieszyć. Typowe owoce morza, które trafiają do tej potrawy to mątwy, kałamarnica Adriatycka, małże i krewetki. 

Buzara

Buzara to typowa dalmatyńska potrawa, którą można przygotować z różnych głównych składników. Najczęściej używanymi składnikami są krewetki i skorupiaki (zwykle są przygotowywane z małży). Z wyjątkiem głównego składnika, ten pyszny posiłek obejmuje oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, tartą bułkę, domowe białe wino i niewielką ilość wody morskiej z muszli. Możesz spróbować tego dania we wszystkich częściach wybrzeża Adriatyku i najlepiej podawać je z kieliszkiem domowego białego wina. 

Ryba z grilla 

Gradele to metalowa siatka służąca do grillowania ryb i / lub mięsa nad otwartym ogniem i jest typowa dla chorwackiego wybrzeża Adriatyku. Jedną z najbardziej znanych potraw przygotowywanych na "gradele" jest grillowana ryba. Przygotowanie różnych świeżych owoców morza na "gradele" jest tradycyjnym sposobem przygotowywania ryb na wybrzeżu Adriatyku. Najczęściej ludzie w Dalmacji przygotowują orada, brancin, škarpina i sardynki. Przed podaniem ryba jest przyprawiana sosem z domowej oliwy z oliwek, pietruszki i domowego czosnku. 

Fiš paprikaš

Fiš paprikaš to danie typowe dla Slavonii i Baranji, przygotowane z ryb słodkowodnych. Zgodnie z oryginalną recepturą tego pysznego posiłku, głównymi składnikami są co najmniej dwa gatunki ryb, najczęściej karp, sum i szczupak, papryka, pomidor, wino domowe i różne przyprawy. Fisz paprikaš często przygotowywany jest w kotle nad otwartym ogniem, a w Sławonii i Baranji jest tradycyjnie przygotowywany na Wigilię. Fiš paprikaš podaje się z domowym makaronem i idealnie nadaje się do domowego białego wina.
 
Na koniec należy zauważyć, że nie jest to pełna lista tradycyjnych chorwackich potraw, które zalecamy wypróbować podczas wakacji w Chorwacji. Ta lista najlepszych chorwackich potraw nie obejmuje pysznych potraw, takich jak prosciutto, kulen, ser z wyspy Pag ("paški sir"), burek, čevapčići, słone sardynki, sałatka z tuńczyka, papryka nadziewana, stek Zagrebački, fritula, kremšnita, strudel z wiśniami lub jabłkami i innymi pysznymi posiłkami. Gdybyśmy chcieli uwzględnić wszystkie chorwackie charakterystyczne dania, byłby to dość długi blog. W tym blogu udostępniliśmy Ci nasze ulubione potrawy które odróżniają chorwacką żywność od żywności w innych miejscach w Europie i na świecie.

Tagi: jedzenie, tradycyjne potrawy, tradycyjna kuchnia, najlepsze dania chorwackie, mięso, ryby

Chcielibyśmy usłyszeć wasze komentarze, historie i doświadczenia w Chorwacji w komentarzach poniżej